T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde, çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. (ASP.NET_SessionId) |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresini ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun “ilgili kişinin haklarını düzenleyen” 11. maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Başvuru Formunu’nu Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
İLÇE HIFZISSIHHA KURULU KARARI
Ayrancı İlçe Hıfzıssıhha Kurulu Kaymakam V. Evren ÇAKIR Başkanlığında, aşağıda isim ve imzaları bulunan üyelerin katılımı ile Kaymakamlık toplantı salonunda toplanmıştır.
Ülkemiz genelinde alınan tedbirler sonucunda Koronavirüsün yayılma ve bulaşma hızının azalması, vaka artış hızının düşüşe geçmesi yönünde kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda kontrollü normalleşme sürecine geçilmiş, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkanlığında 09 Haziran 2020 tarihinde toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda düğün salonlarının 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayabilecekleri kararı alınmıştır.
Bu kapsamda İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 16.03.2020 tarihli ve 05 numaralı kararı ile faaliyetleri durdurulan düğün salonlarının; düğün törenleri için kullanılacak mekânların faaliyetlerine izin veren mevzuat hükümleri ile iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirlere ilave olarak İlçe Umumi Hıfzıssıhha kurulu tarafından aşağıda belirtilen kararlar çerçevesinde 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren faaliyetlerine başlayabilmeleri uygun görülmüştür.
1- GENEL ESASLAR
1.1 Düğünlerin bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılmasına ve sürenin kısa tutulmasına,
1.2. Düğünlerin yapılacağı mekânların işletmecileri/sorumluları tarafından genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanarak, düğün mekânının misafir kapasitesi mesafe planına göre belirlenerek, bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilmesine ve kapasite bilgisinin düğün mekânının girişinde görülebilir bir yere asılmasına, hazırlanan plan çerçevesinde mekânın girişlerinde ve sıra oluşabilecek her noktada mesafeyi sağlamaya yardımcı yer işaretlemelerinin yapılmasına,
1.3. Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin
bilgilendirme afişlerinin düğün yapılacak mekânların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere
asılmasına,
1.4. Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümlerinin yapılarak, 38 dereceden yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanmasına, ateş ölçen personelin tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmasına,
1.5. Düğün mekânlarının girişlerinde ve ortak kullanım alanlarında (ana salon, bina girişi, kantin/kafeterya, lavabolar vb.) el antiseptiği veya dezenfektan bulundurularak, teması
mümkün olduğunca azaltabilmek için bunların mümkünse fotoselli olmasına ve misafirlerin
ellerini dezenfektan/el antiseptiği ile temizlemelerinden sonra içeri girişlerinin sağlanmasına,
1.6. Her masada yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulmasına,
1.7. Düğün yapılacak mekânlara maske takılarak girilmesine, işletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurularak, maskesiz misafirlere girişte maske dağıtılmasına, yrıca maskelerin düğün sürecinde de takılmasının (gelin, damat, nikâh memuru ve şahitler dâhil olmak üzere) sağlanmasına,
1.8. Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için mümkünse doğal havalandırması olan (pencereli) odalar tercih edilmesine,
1.9. Düğün esnasında veya akabinde yemek ikramı olması durumunda 30.05.2020 tarihli ve 8556 sayılı İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün Genelgesi hükümlerine ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “COVID19 kapsamında Restoran, Lokanta, Kafe, Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yeme İçme Hizmeti Sunan İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler”e uyulmasına,
1.10. Misafirlerin oturma düzeni masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenmesine,
1.11. Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da kucaklama/sarılma yapılmayarak, mesafe korunmasına,
1.12. Takı merasimi ya da hediyelerin düğün mekânının uygun bir yerinde bulundurulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılmasına,
1.13. Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayarak, fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulmasına, ancak maske kullanmak ve mesafe kuralına uymak kaydıyla misafirlerin gelin ve damatla bireysel fotoğraf çekimi yapabilmesine,
1.14. Düğün yapılacak mekânlarda, kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmayarak(gelin ve damat hariç) sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını (canlı müzik dâhil) yapılmasına,
1.15. Düğün mekânlarında bulunan mescitler 22/05/2020 tarihli ve 8357 sayılı Genelge hükümlerine uygun olarak kullanıma açılabilmesine,
1.16. Düğün mekânlarında bulunan kantin/kafeteryalarda temizlik, maske kullanımı ve mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyularak, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak
vb. malzemeler kullanılmasına, Bu hizmetlerin sunumu sırasında Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “COVID19 Kapsamında Büfe, Kantin ve Bayilerde Alınması Gereken Önlemler”e uyulmasına,
1.17. Genel kullanım alanlarına atık kutuları konularak, bu kutuların sadece maske,
eldiven gibi malzemeler için kullanılacağı belirtilmesine ve bu atıkların imha edilirken diğer
atıklarla birleştirilmemesine,
1.18. Davetlileri düğün yapılacak mekânlara taşıyacak otobüs/minibüslerde Sağlık
Bakanlığı tarafından yayımlanan “COVID19 Kapsamında Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemler”e uyulmasına,
1.19. Park hizmetinin verilmesi halinde araçta temas edilen her noktanın (kapı kolu,
direksiyon, vites vb.) temizlendikten sonra araç sahibine teslim edilmesine,
1.20. Asansörlerin kullanımı sınırlandırılarak, kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilerek ve bu sayının asansör girişinde belirtilmesine, asansör içerisinde mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmesine
2- DÜĞÜN YAPILACAK MEKANLAR
2.1. Kapalı Alanlarda Yapılacak Düğünler;
2.1.1 Kapalı alanlarda yapılacak düğünlerde mekânın sağlıklı havalandırılması için iki
düğün arasında en az 1 saatlik zaman bırakılarak, bu süre zarfında şartlara göre kapı/pencere açılmasına veya merkezi sistemlerle doğal hava sirkülasyonu sağlanmasına,
2.1.2. Düğün yapılacak kapalı mekanlarda bulunan cocuk oyun alanlarının kullanılmamasına,
2.2 Açık/Kır/Bahçe vb. Yerlerde Yapılacak Düğünler;
Açık mekânlarda bulunan çocuk oyun alanlarındaki sık dokunulan yüzeylerin temizlik
ve dezenfeksiyonu sağlanarak, ulaşılabilir alanlarda el antiseptiği bulundurulmasına, Koronavirüs (COVID19) bulaşma riskini artıracağı için 1 metreden yakın temas gerektiren aktiviteler yapılmamasına,
2.3. Köy/Sokak Düğünleri;
2.3.1. Düğün sahiplerine düğün yapılacağına dair bildirimde bulunurken 30.05.2020 tarih ve 8556 sayılı İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün Genelgesi hükümleri tebliğ edilerek, aynı zamanda düğün sahiplerinden Genelge hükümlerine uyulacağına ilişkin taahhütname alınmasına,
2.3.2.Yemek verilmesi durumunda tek kullanımlık malzemeler (çatal, kaşık, tabak vb.)
tercih edilmesine,
3-DÜĞÜN ESNASINDA VEYA AKABİNDE KOKTEYL VB.ETKİNLİK OLMASI
3.1. Kokteyl vb. masaları arası en az 1,5 metre olacak şekilde düzenlenmesine,
3.2. Her masada yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği
bulundurulmasına,
3.3. “Açık Büfe” uygulanması durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmasını ve misafirlerin yiyeceklerle temas kurmalarını engelleyici bir cam siperlik bulundurularak, istenen yiyeceklerin önlemler dâhilinde bir görevli tarafından misafirlere verilmesinin sağlanmasına,
3.4. Ortak kullanımda olan çay/kahve makinası, sebil, içecek makinası ve benzeri cihazların personel vasıtasıyla kullanımına müsaade edilmesine,
4-ORTAM TEMİZLİĞİ, DEZENFEKSİYONU VE HAVALANDIRILMASI
4.1. Düğün mekânlarının temizliği günlük olarak yapılarak, bu mekânların düzenli olarak havalandırılmasına,
4.2. Düğün mekânlarının temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin temizliğine azami düzeyde dikkat edilmesine,
4.3. Temizlik yapan personel tıbbi maske ve eldiven kullanmasının sağlanmasına,
4.4. Genel tuvaletlerin giriş kapısı mümkünse otomatik kapı sistemi olarak düzenlenmesine, yada uygun şekilde paravan konularak giriş kapılarının açık tutulmasına, Ayrıca tuvaletlerde devamlı sıvı sabun, tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu ve çöp kutusu bulundurularak teması mümkün olduğunca azaltabilmek için muslukların, sıvı sabun ünitelerinin mümkünse fotoselli olmalarının sağlanmasına, el kurutma cihazlarının kullanımına izin verilmemesine,
4.5. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan alanların havalandırması doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenerek, kapı ve pencereler açık bırakılarak doğal havalandırmanın sağlanmasına ve havalandırma sistemlerinin kullanımı ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığının İklimlendirme Rehberinde belirtilen kurallara uyulmasına,
5-DÜĞÜN YAPILACAK MEKANLARDA GÖREVLİ PERSONELE YÖNELİK ÖNLEMLER
5.1. Personelin COVID19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda
bilgilenmesinin sağlanmasına,
5.2. Personel girişinde, el dezenfeksiyonu veya antiseptiği bulundurulmasına,
5.3. Personelin giriş/çıkışlarında vücut ısısı ölçümleri termal sensörlerle ya da temassız ateş ölçerlerle yapılarak bu verilerin günlük olarak kayıt altına alınmasına ve asgari 14 gün süreyle saklanmasına, ayrıca ihtiyaç halinde personelin birlikte yaşadığı kişilerin de koronavirüs (COVID19) açısından izlenebilmesi için personelden bu kapsamda bilgi alınabilmesine,
5.4. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan/gelişen çalışanların tıbbi maske takılarak COVID19 yönünden değerlendirilmesi amacıyla sağlık kurumuna yönlendirilmesine,
5.5. Düğün mekanlarında çalışan personel için yeterli miktarda koruyucu ekipman bulundurularak, tüm personelin çalışma esnasında çalışma alanının gerektirdiği tıbbi/bez maske, yüz koruyucu şeffaf siperlik vb. kişisel koruyucu ekipmanları kullanımının sağlanmasına,
5.6. Personel kıyafetlerinin günlük temizlik ve hijyeninin sağlanmasına,
5.7. Personelin, el hijyenine dikkat etmesi konusunda sürekli uyarılmasına.
5.8. Düğün mekânlarında görevli personelin tuvalet, dinlenme, ortak yemek ve sosyal
alanları mesafe koşullarına göre düzenlenerek (bu konuda gerekirse yer işaretlemeleri, şerit, bariyer vb. düzenlemeler yapılacak) bu alanların kapasitesi belirlenerek ve belirlenen kapasiteye uygun olacak şekilde personelin kullanımına müsaade edilmesine, bu alanların temizliğinin ve kurallara uygun şekilde dezenfeksiyonunun düzenli olarak sağlanmasına,
5.9. Personelin, kendisinde veya birlikte yaşadığı kişilerde Koronavirüs (COVID19)
semptomlarını görmesi halinde bu durumu vakit kaybetmeksizin işletme yöneticisine
bildirmesine,
5.10. Düğün mekânının yönetimi tarafından personele belirli periyotlar halinde ve herhangi bir şüpheli durumun varlığı (yüksek ateş, öksürme, nefes daralması, koku alma duyusunda kayıp, halsizlik vb.) halinde Koronavirüs (COVID19) testi yaptırılarak, sonuçlar kayıt altına alınarak muhafaza edilmesine, test sonucu pozitif çıkan ya da test sonucu pozitif biriyle temaslı olması nedeniyle takibe giren, test sonucu pozitif olup iyileşen ancak son negatif test sonucundan itibaren 14 günlük takip süresi geçmeyen ve kendisi veya birlikte yaşadığı kişinin şüpheli durumda olması nedeniyle test yaptırılan personelin test sonucu alınana kadar çalışmasına kesinlikle müsaade edilmemesine,
6- Düğün Salonları ile ilgili alınan bu karar ile birlikte İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 31.05.2020 tarihli ve 26 sayılı kararı, 27/05/2020 tarihli ve 24 sayılı kararı,
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinin güncelenmiş halinde yer alan;
“COVID19 kapsamında Restoran, Lokanta, Kafe, Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yeme İçme Hizmeti Sunan İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler”in,
“COVID19 Kapsamında Büfe, Kantin ve Bayilerde Alınması Gereken Önlemler”in,
“COVID19 Kapsamında Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemler”in,
“Nikah ve Düğünlerde Alınması Gereken Önlemler” in, Ayrancı İlçe Devlet Hastanesi tarafından ilgili işletmelere tebliğ edilmesine,
Konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın yukarıda belirtilen çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanması, tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,
Oy birliği ile karar verilmiştir.